Materialen


Bij het 3D printen met de FDM techniek kunnen een aantal verschillende materialen toegepast worden.

PLA

PLA (polylactic acid) is het meest gebruikte materiaal voor FDM 3D printen. Het wordt uit zetmeel (vaak maiszetmeel) gemaakt en is daardoor biologisch afbreekbaar. Het is populair voor 3D printen omdat het relatief goedkoop is, op een lage temperatuur geprint kan worden en bij het afkoelen nauwelijks vervormt, waardoor een verwarmd printoppervlak niet altijd noodzakelijk is. PLA is in veel verschillende kleuren verkrijgbaar waaronder ook glow-in-the-dark kleuren. Daarnaast zijn er een aantal composiet-materialen die PLA met bijv. hout, metaal of carbon mengen. De resulterende prints ogen en voelen dan alsof ze van hout of metaal gemaakt zijn.

ABS

ABS (acrylonitrile butadiene styrene)is een sterke kunststof die veel voor spuitgieten gebruikt wordt, bijv. voor Lego blokjes. ABS vereist een hogere printtemperatuur en een verwarmd printoppervlak. Het is mogelijk ABS prints met acetondamp na te bewerken. Hierdoor wordt ABS zacht, de richels die bij het printen ontstaan verdwijnen, en het oppervlak wordt glanzend.

PET

PET (polyethylene terephthalate) is een sterke, flexibele kunststof, bekend van plastic flessen. Het is vergelijkbaar eenvoudig te printen als PLA, maar iets duurder. Uiteraard is PET filament ook transparant verkrijgbaar.

PVA en HIPS

PVA (polyvinyl alcohol) en HIPS (high-impact polystyrene) kunnen als ondersteunend materiaal bij het printen van overhangende delen gebruikt worden. PVA is in warm water oplosbaar, HIPS in limoneen.