3D modellen


Er zijn twee mogelijkheden om aan 3D modellen te komen die geprint kunnen worden: downloaden van Internet, en zelf ontwerpen.

3D modellen downloaden

Kant-en-klare modellen kunnen van de volgende sites gedownload worden:

  • Thingiverse is de grootste online verzamelplaats voor 3D modellen.
  • YouMagine heeft ook een uitgebreide verzameling modellen.
  • MyMiniFactory heeft modellen die gecheckt zijn en zeker geprint kunnen worden.
  • GrabCAD is specifieker voor engineering-doeleinden, maar heeft op dit gebied een uitgebreid aanbod.

3D modellen zelf maken

Het zelf ontwerpen van 3D modellen vereist CAD software. Naast de bekende en dure commerciƫle pakketten als AutoCAD zijn er ook gratis of open source oplossingen, zoals SketchUp en FreeCAD. Bij DreiD werken wij met Bentley Microstation, dat als voordeel heeft dat het een grote verscheidenheid van formaten kan importeren en exporteren. Het standaard uitwisselformaat voor 3D modellen voor het 3D printen is STL (STereoLithography).

Slicen

Het 3D model moet in aanwijzingen voor de printer vertaald worden: waar op het printoppervlak het te printen object gepositioneerd wordt, welk pad de printkop moet volgen, het gebruik van verschillende materialen etc.. Dit proces wordt slicen genoemd, omdat het model hiervoor in allemaal plakjes gesneden wordt. Bij het slicen worden ook ondersteunende delen voor overhangen (supports) en de opvulstructuur voor holle ruimtes (infills) geplaatst. Wij gebruiken hiervoor Slic3r, een populair open source programma.