Over


Mijn naam is Tobias Wittwer, geboren in 1978 en opgegroeid in Duitsland (vandaar DreiD). In 1995 kwam ik in aanraking met Magic: the Gathering, 1996 heb ik mijn eerste Star Wars Miniatures Battles miniaturen gekocht en ben ik begonnen met het Battletech CCG. Via deze weg kwam ik bij een lokale groep van Battletech spelers terecht. Battletech was toen in Duitsland ontzettend populair, uiteraard inclusief vertaling van alle boeken naar het Duits. Battletech heb ik jarenlang bijna elk weekend gespeeld, op een gegeven moment aangevuld door Heavy Gear.

Heavy Gear had eind jaren ’90 een piek in populariteit met ook een TV serie en twee computerspellen. Maar het miniaturenspel kon niet echt profiteren – belangrijke mensen vertrokken bij DP9, verhaallijnen werden niet afgemaakt, en de verkrijgbaarheid in Europa werd steeds slechter. Het spel bestaat nog steeds en er zijn Kickstarter campagnes geweest voor het financieren van plastic miniaturen, maar ik heb inmiddels het grootste deel van mijn boekencollectie (die bijna compleet was) verkocht.

Na mijn emigratie naar Nederland in 2004 ben ik ook hier Battletech blijven spelen – vier keer per jaar op de Ducosim spellenbeurs, met spelers uit het hele land. We hadden op een gegeven moment een stuk of 12 actieve spelers, meer dan genoeg voor twee tafels op Ducosim – maar helaas krijgen mensen andere interesses, een nieuwe baan of verhuizen, en zijn er nog maar vier spelers van deze groep over, mooi verdeeld over alle uithoeken van Nederland.

Historische wargaming vind ik ook interessant, met de kanttekening dat de altijd populaire 2e wereldoorlog voor een Duitser een moeilijk onderwerp is. Ik heb meer interesse in Vietnam en de Koude Oorlog, en heb voor de laatste een vrij uitgebreid Bundeswehr leger in 20mm (1/72). Helaas is de wereld van de historische wargaming erg versplinterd en is het moeilijk spelers hiervoor te vinden. Ik probeer me daarom te focussen op spellen die echt gespeeld worden.

Een nieuwe liefde op wargaming gebied bloeide voor mij op met de komst van X-Wing. Dit heb ik een paar fanatiek gespeeld, bij het 1e Nederlandse kampionschap in 2014 ben ik zelfs 3e geworden. Via X-Wing kwam ik in aanraking met de wargaming scene in Rotterdam, waar vanaf 2016 Infinity weer behoorlijk in trek was, en ik stap voor stap een groot PanOceania leger heb opgebouwd.

Toen ik in 2017 mede-eigenaar werd van het bedrijf waar ik werk en daarvoor een holding moest oprichten, pakte ik de kans om van de hobby ook “erbij” mijn werk te maken – met de koop van een 3D printer en het verkopen van spellen en miniaturen. Drijvende kracht daarachter was ook de aankondiging van Star Wars Legion, dat ik maar al te graag wilde spelen en in mijn assortiment opnemen.

Ik ben dus een wargamer in hart en nieren. Je hoort als dealer je eigen spul niet te gebruiken, bij mij gaat dat helaas niet op. šŸ™‚