X-Wing


X-Wing is een miniaturenspel van Fantasy Flight Games, dat sinds 2012 op de markt is. X-Wing is sindsdien gegroeid tot bestverkochte miniaturenspel. De miniaturen zijn reeds geschilderd. Het wordt gespeeld op een speelveld van 3′ x 3′ (ong. 90x90cm). Bij toernooien duurt een ronde 75 minuten en wordt met 100 punten per speler gespeeld. De lijsten of squads bestaan dan meestal uit twee tot vijf schepen. Daarnaast is er het Epic formaat, waarbij de grote Epic schepen ingezet kunnen worden (Corellian Corvette etc.) en elke speler vaak 10 of meer starfighters bestuurd.

Het unieke van X-Wing is dat beide spelers in het geheim kiezen welke manoeuvres hun schepen gaan maken. Hierdoor is het spel ontzettend spannend, elke keuze die je maakt heeft invloed op de uitkomst van het spel. Door het grote aantal schepen, piloten en upgrades zijn er daarnaast oneindig veel mogelijkheden voor het maken van een squad.

Om met het spel te beginnen heb je een van de twee core sets nodig: de oorspronkelijke core set met een X-Wing en twee TIE fighters, of de The Force Awakens core set met een T-70 X-Wing en twee TIE/fo fighters. Het is aan te bevelen om eerste de nieuwere Force Awakens core set te kopen. Naast drie schepen bevat elke core set de regels en alle benodigdheden om het te spelen, zoals een damage deck en maneuver templates.

Inmiddels zijn er 13 waves van uitbreidingen verschenen. Daarnaast zijn er de Aces sets en Epic schepen, die tussen de waves in uitgebracht werden. De beschikbare schepen komen uit de oorspronkelijke trilogie, de nieuwe trilogie, de Rebels televisieserie en de Expanded Universe. Er zijn drie facties: Rebels, Empire en Scum & Villainy.

X-Wing heeft een actieve toernooiscene. In winkels in heel Nederland worden regelmatig toernooien gehouden. Deze reiken van kleinere toernooien over Store Championships, Regionals en Nationals tot de World Championships, die elke jaar in mei in het hoofdkwartier van Fantasy Flight Games in de VS gehouden worden. Fantasy Flight Games ondersteunt de toernooien met prijzenkits, die naast alternate art kaarten vaak leuke hebbedingetjes zoals tokens en templates uit acryl met unieke ontwerpen bevatten. Mede hierdoor is X-Wing zo populair geworden.

Bij ons kunt u zowel alle miniaturen als diverse 3D geprinte accessoires kopen.

X-Wing 2.0

Op 1 mei 2018 is X-Wing 2.0 aangekondigd, release zal op 13 september 2018 zijn. X-Wing 2.0 brengt veel door de spelers gewenste wijzigingen met zich, met onder andere als doel alle schepen weer competitief te maken. Naast een nieuwe core set komen ook drie conversion kits waarmee het mogelijk is de schepen uit 1.0 te blijven gebruiken. De losse expansies zijn vooral interessant voor nieuwe spelers.

Links