3D printen en miniaturen schilderen


3D printen wordt in de wargaming context vooral gebruikt om terrein en miniaturen te printen. Maar als je toch toegang hebt tot een 3D printer, dan kun je ermee ook handige hulpmiddelen voor het schilderen van miniaturen printen.

Het organiseren van jouw verfpotjes is altijd een uitdaging. Losse potjes nemen veel ruimte in beslag en zijn onoverzichtelijk. Ik heb daarom een parametrische houder ontworpen, waarbij je vrij kunt instellen hoeveel potjes je erin wilt kunnen zetten en welke diameter deze hebben. Het bijbehorende 3D model wordt dan automatisch gegenereerd. Het bestand is op Thingiverse te vinden.

Een andere handige houder voor verfpotjes heb ik op PrusaPrinters gevonden. Deze stapelt de potjes verticaal, ze nemen dus minder ruimte in beslag. Het nadeel is dat het ontwerp niet parametrisch is (je kunt dus niet vrij kiezen hoeveel potjes je wilt plaatsen) en je overhangen hebt die wat opschoonwerk vereisen. Ook zijn de afmetingen alleen geschikt voor de flesjes van Vallejo/Army Painter/AK Interactive. Ik wil ooit nog een keer een parametrische versie hiervan maken.

Een ander handig hulpmiddel is een houder voor miniaturen – dan krijg je geen kramp bij het vasthouden aan de base, en geen kleurrijke vingers als je een airbrush gebruikt. GW verkoopt een houder, maar nagenoeg hetzelfde ontwerp is ook op Thingiverse te vinden. Deze maakt gebruik van een elastiekje (gewoon een Loom bandje van je dochter pikken) om de miniatuur vast te klemmen.

Het nadeel is dat de base niet volledig geschilderd kan worden, en dat een miniatuur zonder base (omdat je die misschien apart wilt schilderen) niet vastgezet kan worden. Daarom heb ik een aantal kegels geprint, waarop de miniatuur met dubbelzijdig plakband of dat plakkerige spul voor posters vastgeplakt kan worden, ook zonder base. Ook deze is parametrisch en op Thingiverse te vinden.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *