Internet op vakantie


Internet is tegenwoordig toch een beetje een must voor iedereen, ook op vakantie. Vrijwel alle vakantieparken bieden daarom tegenwoordig ook WiFi aan. Soms gaat dat gepaard met weinig beperkingen, maar vaak moet je betalen of is het beperkt tot vier apparaten. Met vier tablets, twee telefoons, een gameconsole en een laptop is ook dat snel niet meer genoeg. Meer toegang kost vaak aardig wat, en als je via een Chromecast Netflix e.d. wilt streamen loop je er vaak tegenaan dat deze niet op het netwerk kan inloggen. Misschien ben je ook ergens waar je geen WiFi hebt of heb je onderweg al internet nodig, omdat de kinderen vergeten zijn voor onderweg te downloaden…

Het antwoord: MiFi, dus een 4G/5G modem en router die overal waar mobiel bereik is een internet verbinding kan realiseren.

Hardware

Er zijn verschillende apparaten, waarbij TP-Link en Netgear volgens mij de marktleiders zijn. Je hebt 4G en 5G apparaten, waarbij de laatste nog vrij duur zijn, en je je kunt afvragen of het op dit moment een snelheidsvoordeel biedt. De Netgear Nighthawk apparaten zijn vrij duur. Ook van TP-Link heb je diverse modellen in verschillende prijs- en snelheidsklassen. Ik heb voor de TP-Link M7350 gekozen, een vrij goedkoop model (ruim €70) met een maximale 4G snelheid van 150 Mbps, wat echter voldoende zou moeten zijn. Het apparaat heeft de afmetingen van een kleine smartphone (wel iets dikker) met een klein scherm, twee toetsen en een Micro USB aansluiting. USB-C was mooier geweest, maar dit apparaat is al wat langer op de markt. De interne accu zou 8 uur lang mee moeten gaan, je kunt dus volledig draadloos werken. Ook is er de mogelijkheid een SD kaart van maximaal 32 GB te plaatsen om een mini-NAS te realiseren, dit heb ik niet getest. Er zitten adapters bij om de drie gangbare maten SIM kaart te kunnen plaatsen. Een USB kabel wordt meegeleverd, een netadapter niet – maar die heb je toch al in tienvoud in huis.

De configuratie verloopt via een app. Hiervoor maak je via WiFi verbinding met het apparaat en kun je alle instellingen zoals PIN code, SSID en WiFi wachtwoord instellen. De app werkt prima, hier valt weinig op aan te merken. Als je eenmaal verbinding hebt geeft het display de actuele download- en uploadsnelheid en het dataverbruik weer, je kunt dus goed controleren of je niet teveel verbruikt.

Provider

De hardwarekwestie is dus makkelijk op te lossen. Blijft de vraag: welke provider, welk abonnement of welke prepaid optie? Eerst de keuze abonnement vs. prepaid. Dit is sterk afhankelijk van hoe vaak je gebruik wilt maken van de Mifi. Als je enkele weken per jaar op vakantie gaat is prepaid goedkoper, in de maanden dat je thuis bent heb je dan geen doorlopende abonnementskosten. Zit je echter elke dag in de trein of elk weekend op de camping, dan is een abonnement waarschijnlijk voordeliger.

Een abonnement met onbeperkt data kost op dit moment (maart 2022) bij alle drie de providers (KPN, T-Mobile, Vodafone) €35 per maand. Dat “onbeperkt” heeft echter een kanttekening: dit is alleen in Nederland het geval! In de EU is dit aanzienlijk minder, tussen de 25GB en 40GB. Als je dus in Duitsland op vakantie met vier personen Netflix zit te streamen, kun je hier snel doorheen zijn.

Bij prepaid kun je voor verschillende bundels kiezen. KPN kun je hierbij vergeten – de unlimited bundel van KPN levert maar 128 kbit/s downloadsnelheid, streamen is daarmee niet mogelijk en zelfs een beetje browsen zal erg traag gaan. T-Mobile heeft dag- en weekendbundels. Ook deze zijn echter buiten Nederland beperkt tot 2/3,4 GB. Blijft Vodafone over: dag, weekend en weekbundels, allemaal ook in de EU onbeperkt. Met een weekbundel betaal je €2 per dag.

Ik heb daarom een Vodafone SIM kaart besteld met 2GB datategoed, om even te kunnen testen. Je kunt de SIM kaart het beste eerst in je telefoon plaatsen, om je aan te melden bij Vodafone moet je namelijk een SMS kunnen ontvangen. Ik kreeg de SIM kaart pas echt aan de praat nadat ik het beltegoed naar €5 had opgewaardeerd, met alleen datategoed kreeg ik geen verbinding. Nadat ik dit had gedaan kon het TP-Link apparaatje verbinding maken en had ik een werkende internetverbinding. De APN instellingen zijn live.vodafone.com met gebruikersnaam en wachtwoord vodafone.

Wanneer is het weer vakantie?

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *